КулАрт кујна: Жешка саксија со оригано

ЖЕШКА САКСИЈА СО ОРИГАНО

Оваа традиционална италијанска туршија е идеален додаток за сендвичи, сосови и тестенини,а одлична е и како прелив за пица. Може да се користи за многу други јадења се зависност од личниот вкус и кога ќе ја пробате ќе знаете каде се може да ја комбинирате.

Состојки:

  • 2 зелени пиперки
  • 2 црвени пиперки
  • 8 свежи халапењо пиперчиња
  • 1 целер (листовите)
  • 1 морков
  • 1 мала главица кромид
  • ½ шолја цветови карфиол
  • ½ шолја сол
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажца сушено оригано
  • 1 лажица црвен пипер
  • ½ лажичка бибер
  • 150 грама зелени маслинки
  • 1 шолја оцет
  • 1 шолја маслиново масло
  • вода

Исецкајте ги на коцки зелените, црвените и халапењо пиперките, целерот, морковот и кромидот, раздвојте го карфиолот на цветчиња па се ставете во една длабока чинија, посолете и додајте вода да ги преклопи состојките. Вака подготвени покријте ги со кеса или фолија и оставете ги да одстојат во фрижидер преку ноќ. Следниот ден исцедете ја водата и исплакнете го зеленчукот.  Добро измешајте го исецканиот лук, оригано, црвен пипер, бибер и маслинки, маслиновото и оцетот и прелејте ја смесата преку зеленчукот. Се добро измешајте  за да се соедини и претурете го во тегла која ќе ја затворите и ќе ја оставите да одстои два дена во фрижидер. Потоа уживајте во овој италијански рецепт.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.