Пинерлии со урда -Меки како душа….
Од наведените состојки за тесто, со активираниот квасец во брашното и млеко од тоа
што ќе се меси, се замесува меко тесто и се остава да го дуплира волуменот.
Потоа се дели на 16 топчиња, убаво се измесуваат и оформуваат.
Се премачкуваат со масленце и се оставаат да надојдат уште околу 20 мин.
Потоа од секое топче се отвора правоаголна кора, се премачкува со делче маргарин.
Се попрскува со изварка. Се рола и се обликува пинерлија.
Се редат во намрсен плех, се прамачкуваат со разматена жолчка и повторно да
надојдат, околу 30 мин..
Се печат во загреана рерна на 200 степени околу 25 мин.
Потребни состојки:
За тесто: 1 кг. просеано бело брашно 1 пресен активиран квасец 2 кафени лажичиња шеќер 2 кафени лажичиња сол 100 мл. масло 150 мл. јогурт на собна температура 300-350 мл. топло млеко 2 белки – жолчките одат за премачкување одозгора 1 маргарин за премачкување
За фил:500 гр. кравска изварка
Лесно и вкусно!
Извор: